Vin For begyndere Podcast – Tokaj Smagekasse

Tilbud

101,00 kr.

Vin For begyndere Podcast – Tokaj Smagekasse

Vin For begyndere Podcast – Tokaj Smagekasse, er lavet i samarbejde med den ultra populære podcast omkring vin. I Afsnit 36 som udkom 22. september smager Jonas og René på tre vine vi har leveret til dette afsnit. Vi har i anledning af dette afsnit valgt at denne smagekasse er med gratis fragt, så man har muligheden for at smage sig igennem det bedste fra Ungarn i selskab med podcasten, du skal blot vælge feltet “gratis fragt” når du går til betaling.

Alle 3 vine kommer fra den meget lille vingård TR Wines i Tokaj regionen i Ungarn.

OBS: hvidvinen TR Palota, som de smager på i podcasten er blevet revet væk på under en måned, og er nu udsolgt. Vi har derfor valgt at skifte den ud med deres “TR Dry” hvidvin i stedet, en hvidvin der minder meget om den i podcasten. Prisen på smagekassen er sat tilsvarende ned i pris.

Ikke på lager

139,00 kr.

Ikke på lager

Varenummer (SKU): 3591 Kategorier: , , , Product ID: 3591

Beskrivelse

Vin For begyndere Podcast – Tokaj Smagekasse

OBS: hvidvinen TR Palota, som de smager på i podcasten er blevet revet væk på under en måned, og er nu udsolgt. Vi har derfor valgt at skifte den ud med deres “TR Dry” hvidvin i stedet, en hvidvin der minder meget om den i podcasten. Prisen på smagekassen er sat tilsvarende ned i pris.

Vin For begyndere Podcast – Tokaj Smagekasse, er lavet i samarbejde med den ultra populære podcast omkring vin. I Afsnit 36 som udkom 22. september smager Jonas og René på tre vine vi har leveret til dette afsnit. Vi har i anledning af dette afsnit valgt at denne smagekasse er med gratis fragt, så man har muligheden for at smage sig igennem det bedste fra Ungarn i selskab med podcasten, du skal blot vælge feltet “gratis fragt” når du går til betaling (også selvom der står der skal bruges xxx antal kr mere for gratis fragt).

 

Alle 3 vine kommer fra den meget lille vingård TR Wines i Tokaj regionen i Ungarn.

TR Wines styres af unge vinentusiaster som stræber efter at fornye landsbyen Tállya og dens omgivelser i den historiske Tokaj-vinregion.
Deres historie går tilbage til 2012, hvor de efter flere ture til landsbyen Tállya og lange gåture i vinmarkerne nøje udvalgte det ønskede land, den såkaldte Palota Vineyard, med bare 3,5 hektar marker.

Siden da har de dyrket de 15-40 år gamle vinstokke fra Palota-vingården med en økologisk tilgang, de bliver økologisk certificeret i 2020/21. TR Wines sigter mod at etablere og vedligeholde biodiversiteten i miljøet. De bruger ingen kemiske sprøjtemidler, kun kontaktsprøjtning for at opbygge vinstokkenes naturlige beskyttelse og styrke deres immunforsvar.

Deres vine følger stilen fra den nye generation af “Tokaj”-årgange og supplerer dem med ungdommelig kraft og eksperimentering med lysere toner og mindre fad.

Som et vulkansk land præsenterer Palota-vingården perfekt mineralitet, og dens eksponering giver den rette balance mellem syre og sukker. Desuden handler Tokaj om den naturlige sødme, som de er stolte af at vise i deres søde vine: Edés, szamorodni og aszú.

Vingården insisterer på den højeste kvalitet og fokuserer på fremstillingsmetoder, der gør det muligt for vinen at vise druernes egenskaber og deres terroir fuldt ud.

 

Vin 1 – Flaske TR Dry 2018 Tokaj

TR Dry 2018 Tokaj er vingårdens estate hvidvin. Den bliver produceret hvert år af en blanding af Furmint og Hárslevelü druer. Denne årgang er 80% Furmint og 20% Hárslevelü som er håndhøstet den 1. september. Herefter bliver druerne nænsomt presset i hele klaser og naturgæret i ståltanke.

30% af vinen kommer herfter på 300l træfade i 8-9 måneder. De resterende 70% lagre på ståltanke inden den færdige vin bliver blandet og tappet på flaske i sommeren 2019.

Resultatet er en tør hvidvin med god syre og noter af æble, citrus, fersken og mandler. Holder 14% i alkohol.

Økologisk vindyrkning både i marken og i vinkælderen.

 

Vin 2 – TR Edés (sweet late harvest) 2019 Tokaj

TR Edés (sweet late harvest) 2019 Tokaj, er en dessertvin lavet på senthøstet druer fra Tokaj regionen i Ungarn. De er verdenskendte for deres dessertvine, og især deres Aszú som ofte kaldes kongernes vin.

Denne Edés (som betyder sød på ungarnsk) er deres mindst søde vin i rækken af søde/dessert vine. Vinen er lavet på vinstokke med meget lavt udbytte på bare 1-1,5 kg pr plante. Druerne er hånd høstet i slutningen af oktober, nænsomt presset i hele klaser, og naturgæret i ståltanke. Vinen har lagret 8 måneder på 300L træfade.

Vinen er lavet på lokale druer med 90% Furmint og 10% Hárslevelü.

Resultatet er en sød hvidvin med 76g/l restsukker, en god syre og alkohol på 12%.

En rigtig fin let frugtig vin der perfekt udtrykker hvad Tokaj er verdenskendt for. Passer godt til en sommeraften alene, eller til søde desserter. Passer også godt til stegte grøntsager, karamelliserede mad og grillet ost.

 

Vin 3 – TR Tokaji Aszú 2017

TR Tokaji Aszú 2017 er noget af det bedste søde dessertvin på markedet. Det er ikke uden grund det bliver kaldt kongernes vin. ”Kongernes vin, konge af vine” – med de ord tilbød Louis XIV fra Frankrig et glas Tokaji til Madame de Pompadour.

Gennem tiderne har mange kendte været store tilhængere af Tokaji. Det siges at Peter the Great bestilte 600 tønder Tokaji hvert år og brugte en del af statsbudgettet på Tokaji årligt.

Pave Pius var tilbage i 30’erne og 40’erne også stor fan af Tokaji.

Af de mere vilde historier kan nævnes at kejser Franz Josef havde en tradition med at sende 12 flasker Tokaji til dronning Victoria’s fødselsdag hvert år. Det blev med tiden til hele 972 flasker Tokaji.

Så Tokaji Aszú er altså noget helt særligt. Men hvad er det egentligt og hvordan bliver det lavet?

 

Tokaji Aszú

Aszú betyder tørret ud. Det er altså druer som er tørret helt ud. De bliver helt udtæret grundet en svampeinfektion man kalder ædel råddenskab. Den opstår når tåge om morgenen kommer ind over regionen med fugtighed, her dannes svampen, og rødderne af svampen prikker hul på skindet i druerne som får dem til af skrumpe ind. Om eftermiddagen kommer solen og brænder tåge og svamp væk, så druerne ikke bliver rådne, samtidigt fordamper noget af vandet i druerne. Denne process gentager sig hver dag i en længere periode i efteråret.

Når druerne er tilpas tørre høster man dem enkeltvis i efteråret, typisk i oktober og november. Så hver drue bliver plukket enkeltvis, hvilket også medfører en stor omkostning i arbejdstimer. En enkelt person kan høste ca 7 kg druer om dagen på denne måde.

Efter høst knuses druerne og mosten bliver blandet sammen med en færdig vin på sunde druer. Mængden af Aszú druer man tilsætter mosten bestemmer hvor sød vinen bliver. For at komme op i højeste kategori af Tokaji Azszú (6. Puttonyos) skal man have over 150 g/l sukker i den endelige vin. For det kan lade sig gøre bliver der tilsat ca 150kg Aszú druer til en Gönc tønde most (en tønde er 136l). Så det er altså meget meget omkostlig at lave denne slags vin.

 

TR Tokaji Aszú 2017 er lavet på 90% Furmint og 10% Hárslevelü. Aszú druerne lå sammen med mosten i 48 timer hvorefter de blev nænsomt presset. Gæringen var naturgær over 1,5 måned. Efter gæring har vinen lagt på mellem plus ristet ungarnsk eg i 24 måneder.

Resultatet er en vin med 160 g/l sukker, en god syre på 6,5 g/l og en alkohol på 9,5%. En god duft af abrikos, honning og marzipan. Eftersmagen bliver hængende i flere minutter.

Vinen passer rigtig godt til søde desserter, paté, skimmelost eller bare som et glas for sig selv.

Utrolig lille kult produktion på bare 700! flasker

OBS: Denne vin leveres i halvfalske 37,5 CL.

 

Yderligere information

Land

[]