Beskrivelse
TR Tokaji Aszú 2017
TR Tokaji Aszú 2017 er noget af det bedste søde dessertvin på markedet. Det er ikke uden grund det bliver kaldt kongernes vin. ”Kongernes vin, konge af vine” – med de ord tilbød Louis XIV fra Frankrig et glas Tokaji til Madame de Pompadour.
Gennem tiderne har mange kendte været store tilhængere af Tokaji. Det siges at Peter the Great bestilte 600 tønder Tokaji hvert år og brugte en del af statsbudgettet på Tokaji årligt.
Pave Pius var tilbage i 30’erne og 40’erne også stor fan af Tokaji.
Af de mere vilde historier kan nævnes at kejser Franz Josef havde en tradition med at sende 12 flasker Tokaji til dronning Victoria’s fødselsdag hvert år. Det blev med tiden til hele 972 flasker Tokaji.
Så Tokaji Aszú er altså noget helt særligt. Men hvad er det egentligt og hvordan bliver det lavet?
Tokaji Aszú
Aszú betyder tørret ud. Det er altså druer som er tørret helt ud. De bliver helt udtæret grundet en svampeinfektion man kalder ædel råddenskab. Den opstår når tåge om morgenen kommer ind over regionen med fugtighed, her dannes svampen, og rødderne af svampen prikker hul på skindet i druerne som får dem til af skrumpe ind. Om eftermiddagen kommer solen og brænder tåge og svamp væk, så druerne ikke bliver rådne, samtidigt fordamper noget af vandet i druerne. Denne process gentager sig hver dag i en længere periode i efteråret.
Når druerne er tilpas tørre høster man dem enkeltvis i efteråret, typisk i oktober og november. Så hver drue bliver plukket enkeltvis, hvilket også medfører en stor omkostning i arbejdstimer. En enkelt person kan høste ca 7 kg druer om dagen på denne måde.
Efter høst knuses druerne og mosten bliver blandet sammen med en færdig vin på sunde druer. Mængden af Aszú druer man tilsætter mosten bestemmer hvor sød vinen bliver. For at komme op i højeste kategori af Tokaji Azszú (6. Puttonyos) skal man have over 150 g/l sukker i den endelige vin. For det kan lade sig gøre bliver der tilsat ca 150kg Aszú druer til en Gönc tønde most (en tønde er 136l). Så det er altså meget meget omkostlig at lave denne slags vin.
TR Tokaji Aszú 2017 er lavet på 90% Furmint og 10% Hárslevelü. Aszú druerne lå sammen med mosten i 48 timer hvorefter de blev nænsomt presset. Gæringen var naturgær over 1,5 måned. Efter gæring har vinen lagt på mellem plus ristet ungarnsk eg i 24 måneder.
Resultatet er en vin med 160 g/l sukker, en god syre på 6,5 g/l og en alkohol på 9,5%. En god duft af abrikos, honning og marzipan. Eftersmagen bliver hængende i flere minutter.
Vinen passer rigtig godt til søde desserter, paté, skimmelost eller bare som et glas for sig selv.
Utrolig lille kult produktion på bare 700! flasker
OBS: Denne vin leveres i halvfalske 37,5 CL.
Lidt om TR Wines
TR Wines styres af unge vinentusiaster som stræber efter at fornye landsbyen Tállya og dens omgivelser i den historiske Tokaj-vinregion.
Deres historie går tilbage til 2012, hvor de efter flere ture til landsbyen Tállya og lange gåture i vinmarkerne nøje udvalgte det ønskede land, den såkaldte Palota Vineyard, med bare 3,5 hektar marker.
Siden da har de dyrket de 15-40 år gamle vinstokke fra Palota-vingården med en økologisk tilgang, de bliver økologisk certificeret i 2020/21. TR Wines sigter mod at etablere og vedligeholde biodiversiteten i miljøet. De bruger ingen kemiske sprøjtemidler, kun kontaktsprøjtning for at opbygge vinstokkenes naturlige beskyttelse og styrke deres immunforsvar.
Deres vine følger stilen fra den nye generation af “Tokaj”-årgange og supplerer dem med ungdommelig kraft og eksperimentering med lysere toner og mindre fad.
Som et vulkansk land præsenterer Palota-vingården perfekt mineralitet, og dens eksponering giver den rette balance mellem syre og sukker. Desuden handler Tokaj om den naturlige sødme, som de er stolte af at vise i deres søde vine: Edés, szamorodni og aszú.
Vingården insisterer på den højeste kvalitet og fokuserer på fremstillingsmetoder, der gør det muligt for vinen at vise druernes egenskaber og deres terroir fuldt ud.